Fysiotherapie en medische fitness in Bergen op Zoom

Nieuw bij Inspirante: dry needling

Soms kan een fysiotherapeut met een manuele behandeling niet tot de kern van de pijn geraken. In dat geval kan dry needling de oplossing bieden. Met dry needling kunnen namelijk zogeheten triggerpoints makkelijker worden bereikt. Bij Inspirante bieden we deze behandeling sinds kort aan. Wil je weten hoe dat werkt en of het jou van je (sport)blessure af kan helpen? Wij vertellen je graag meer over dry needling! 

Wat is dry needling?

Dry needling is een relatief nieuwe, maar zeker geen onbekende behandelmethode waarbij met een naald spieren worden getriggerd. Verharde spieren, verkrampingen en triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, kunnen soms met de hand net niet goed worden behandeld. Een speciale droge naald (zonder vloeistof) kan dieper doordringen tot de kern en dus het triggerpoint makkelijker bereiken, waardoor de spier weer kan ontspannen. 

Vaak wordt dry needling verward met acupunctuur. Een logische, maar onterechte vergelijking. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een zelfde soort naald als bij acupunctuur. Echter wordt bij dry needling vaak dezelfde naald gebruikt om de spier kort te triggeren op verschillende punten. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden tegelijk gebruikt die voor een langere tijd blijven zitten om zo invloed uit te oefenen op verschillende energieën. 

dry needling bergen op zoom 

De behandeling van triggerpoints met dry needling

Veel mensen komen in de praktijk binnen met klachten als stijfheid, spierknopen en pijn op meerdere plekken. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door triggerpoints. Dit zijn als het ware verkrampingen in een spier. Die verkrampingen of pijn kunnen uitstralen naar andere spiergroepen of zelfs andere lichaamsdelen. Dit zien we vaak in de nek/schouder en rug/bil. Zo hoeft de kern van de rugpijn niet altijd in de rug zelf te liggen. Het komt regelmatig voor dat pijn in de onderrug wordt veroorzaakt door een triggerpoint in de bil. En zie in die bil maar eens precies het juiste punt te vinden met de hand.

In zo’n geval is dry needling een hele fijne oplossing. Met een naald kun je vaak door het huidoppervlak in de spier ‘prikken’. Dit klinkt enger dan het is, want het prikje in de huid voel je eigenlijk niet. Wanneer de spier wordt bereikt, voelt de fysiotherapeut direct of het triggerpoint ook is bereikt. Als dit het geval is voel je de spier kort aanspannen. Dat voelt hetzelfde als een krampje. Door het triggerpoint meerdere keren aan te spannen en te ontspannen, komt de knoop in de spier los. Dat kan de eerste uren of dagen na de behandeling nog flink stijf aanvoelen, maar als het goed is, zal de pijn later verdwijnen en kan dry needling er dus voor zorgen dat je snel weer op de been bent!

Dry Needling bij Inspirante in Bergen op Zoom

Ons doel is om ervoor te zorgen dat jij met een persoonlijk behandelplan zo snel mogelijk van pijn of blessures af bent. Wij bieden daarom naast reguliere fysiotherapie ook onder andere persoonlijke begeleiding bij (medische) fitness en helpen je snel van rugklachten af met ons David Spine concept. Daarnaast blijven wij onszelf ook ontwikkelen op het gebied van fysiotherapie, psychosomatiek en manuele therapie en volgen wij regelmatig cursussen en opleidingen om onze visie na te streven. Daarom behandelingen wij vanaf heden ook middels dry needling.

Joep van Kalmthout is sinds eind 2020 bij ons in dienst als regulier fysiotherapeut. Met een passie voor sport en in het bijzonder voetbal kent hij als geen ander de nare klachten die triggerpoints kunnen veroorzaken. Onlangs behaalde Joep zijn certificaat van erkenning tijdens een driedaagse cursus Dry Needling Extremiteiten in Eindhoven. Joep kan je dus alles vertellen over de behandeling en tijdens de intake wordt uitgebreid onderzocht of dry needling relevant is voor jouw klachten. Dry needling is officieel onderdeel van onze fysiomethode en wordt dus net als andere fysiobehandelingen gewoon vergoed door elke zorgverlener onder fysiotherapie.

dry needling certificaat

Jouw klachten bespreken? 

Loop je zelf al enige tijd rond met fysieke klachten door werk, sport of welke reden dan ook? Wacht niet langer, want hoe eerder de klacht getraceerd wordt, des te makkelijker en sneller de behandeling kan plaatsvinden. Mocht dry needling de oplossing zijn voor jouw klacht, zijn wij maar al te blij om je te kunnen helpen. Ook bij elke andere klacht of behandeling kun je vrijblijvend contact opnemen voor een persoonlijke intake. Bij Inspirante word je altijd snel geholpen. Wij verwelkomen je graag in onze fysiopraktijk in Bergen op Zoom!