Fysiotherapie en medische fitness in Bergen op Zoom

David Spine: dé oplossing bij nek- en rugklachten!

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland heeft weleens last van rugklachten. Een groot deel van deze groep zelfs met herhaling. In aan aantal gevallen gaat een periode van lage rugklachten binnen een periode van 6 weken vanzelf over, maar soms worden klachten langdurig met de nodige beperkingen in het dagelijks functioneren en soms het niet of maar gedeeltelijk kunnen werken.

Aan de hand van een onderzoek door een specialist, een röntgenfoto of een MRI, kan wellicht een diagnose gesteld worden. Maar soms ook niet. In die gevallen spraken we van aspecifieke rugklachten. Er is dan bijvoorbeeld via een foto geen weefselschade waarneembaar, maar er is duidelijk sprake van rugpijn. Deze pijn kan onder ander ontstaan doordat er geen goede balans is tussen de belasting die op de rug terecht komt (denk aan bukkend of zittend werk, sporten, hobbywerk in de tuin, et cetera) en de belastbaarheid van de rug (hoeveel kan de rug dragen en verwerken aan belasting die ontstaat tijdens die activiteiten).

Als er wel een diagnose gesteld kan worden, dan is er sprake van specifieke rugklachten, zoals een hernia, spondylose, artrose, discopathie en dergelijke. Ook dan is het van belang om naast de specifieke behandeling van de klacht, de belasting en belastbaarheid in kaart te brengen na of tijdens de specifieke behandeling, in revalidatie te consolideren of te vergroten.

Heb je al langer dan 6 weken rugklachten of recidiverende rugklachten? Dan bieden wij je een evidenced based, rugrevalidatie programma met het DAVID SPINE CONCEPT (DSC).

Het David Spine Concept biedt een zeer moderne en effectieve aanpak voor de behandeling van nek- en rugklachten.

Training volgens het David Spine Concept

Het DSC bestaat uit meet- en trainingsapparatuur, waarbij op een wetenschappelijk bewezen manier de rug kracht en mobiliteit in kaart kan worden gebracht en vervolgens de rug getraind kan worden. De apparaten zijn zo ontworpen dat je uitsluitend traint wat je moet trainen, doelgericht en op de juiste spieren/lichaamsdelen gericht. Compensatie met andere spieren en structuren is niet mogelijk, waarbij dus heel duidelijk de belasting en belastbaarheid van die spier, structuur of wervelkolom wordt getraind op kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie. Via het touchscreen kan je iedere beweging in kracht, herhalingen en mobiliteit volgen. Deze continue feedback geeft je en ook je begeleider/trainer constante informatie over het niveau van de training en de vorderingen.

Het DSC is geschikt voor rug- en nekpatiënten die lijden aan langdurige (subacute of chronische), terugkerende, postoperatieve of posttraumatische problemen.

David spine rug concept bergen op zoom

Beweging als medicijn

Verschillende studies tonen aan dat beweging gebruikt kan worden als medicijn tegen pijnlijke gewrichten. De wervelkolom bijvoorbeeld is een zeer complexe structuur bestaande uit wervels, schijven, ligamenten, dynamisch functionerende rotators en spieren tussen twee wervels, grote, meestal statisch functionerende ondersteunende spieren. Wanneer er rugklachten met pijn een verlies aan coördinatie ontstaat, is het moeilijk om te starten met een gecontroleerde manier van trainen met fysieke oefeningen speciaal gericht op de oorzaken van die pijn/klachten. Speciale toestellen zijn dan vereist voor het isoleren van het doelgebied en het bieden van totale controle in de beweging en de belasting. Alle bewegingen op dit speciale trainingsapparaat beginnen met een beperkt bereik van de beweging en met een lage belasting, ook nog eens binnen de pijn tolerantiegrens van de cliënt. Uit onderzoek blijkt dat tijd essentieel is om resultaten te boeken. Fysiologische veranderingen verlopen namelijk langzaam. Ideaal is een trainingsperiode van 6 tot 18 weken, afhankelijk van de ernst van de rugklachten.

David spine rug concept bergen op zoom

Intake en Onderzoek

Als je wilt starten met een DSC-revalidatie programma of doorverwezen bent door de huisarts of specialist, maken we eerst een afspraak voor een intake en onderzoek. Tijdens de intake en het onderzoek komt onder andere aan bod:

  • De geschiedenis van je klachten: Een individueel programma vraag een grondige kennis van de achtergrond van de klachten en het verloop in de tijd. Er zal uitgebreid naar je klachten gevraagd worden, zodat we deze ook met specifieke metingen goed in kaart kunnen brengen.
  • Invullen diverse vragenlijsten
  • Lichamelijk onderzoek
  • Bewegingsonderzoek op de David apparatuur. Deze testen bevatten kracht en mobiliteit.

De uitkomsten van de diverse metingen en de intake, de zogenoemde 0 meting, worden opgenomen in het behandelplan.

Behandeling en behandelduur

Elke behandelsessie bevat onderstaande onderdelen:

  • Warming-up, zoals fiets, steps en diverse oefeningen
  • Stretchen
  • DSC-oefeningen
  • Specifieke ontspanning/rekoefeningen na elke oefening met het toestel
  • Ergonomie
  • Andere zaken, zoals bijvoorbeeld gedragstherapie, volgens de individuele behoeften van de patiënten

Elke cliënt krijgt een individueel programma. Het basisprogramma bevat globaal 4 fasen. Gemiddeld doorloop je deze fases binnen 12 weken. Binnen de verschillende fases komen verschillende trainingsvormen aan bod.

Meten is weten

Zoals aangegeven worden er diverse metingen gedaan bij de start van de behandeling en opgeslagen in ons systeem. In de 6e week wordt er opnieuw een meting gedaan en wordt de voortgang gemeten. Aan het einde van de 12e behandelweek volgt er een eindevaluatie incl. metingen.

Vanuit deze metingen kunnen we evidenced based aangeven hoe je vooruit bent gegaan op het gebied van mobiliteit, spierkracht, stabiliteit, afname pijn en dergelijke gebaseerd op je behandelplan.

”Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 88% van de gebruikers een significante afname van klachten ervaart na 12 weken”

Vervolg

Na het 12 weken durende DSC-revalidatie programma is het mogelijk om een preventief programma te blijven volgen. Dit bevat een speciaal oefenprogramma op onder andere de DSC-apparatuur. Op deze wijze kun je de bereikte verbetering van de mobiliteit van de wervelkolom, kracht en uithoudingsvermogen van de rug behouden.

David Spine concept in Bergen op Zoom

Heb jij al langer dan 6 weken last van nek- en/of rugklachten en wil je weten of het David Spine Concept iets voor jou is? Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden! Meer over de tarieven en vergoedingen vind je op onze tarievenlijst.

Contact opnemen

Laat dit veld blanco