Fysiotherapie en medische fitness in Bergen op Zoom

Psychosomatische fysiotherapie in Bergen op Zoom

Bij het woord psychosomatiek wordt al snel gedacht dat de oorzaak van de klachten psychisch is en er lichamelijke klachten bij zijn gekomen. Uit deze manier van denken komt naar voren dat we als mens lichamelijke klachten beter accepteren dan psychische klachten. Het strikt scheiden van lichaam en psyche is een sterk achterhaalde behandelvisie.

De moeilijkheid is om de onterechte negatieve lading die psychosomatische en psychische klachten de afgelopen jaren gekregen hebben los te laten.

”Psychosomatiek is de wisselwerking tussen lichaam en psyche. Deze wisselwerking is bij elk individu per situatie anders.”

psychosomatiek bergen op zoom

Psychosomatiek in de praktijk

Een voorbeeld: Stel voor dat je een pink breekt. Dat is uiteraard een onaangename gebeurtenis die met pijn gepaard gaat. Als je voor je werk en dagelijks leven je pink niet of maar weinig hoeft te gebruiken zul je de tijdelijke ongemakken beter kunnen accepteren, dan wanneer je een professioneel violist bent en je een tournee moet onderbreken en inkomsten misloopt. In dit voorbeeld is het voorstelbaar dat de emoties en gedachtes anders zijn, dan voor iemand die ondanks de gebroken pink gewoon verder kan met werken. Stel dat de violist erg emotioneel reageert en veel spanningsklachten ervaart door de gebroken pink, dan kunnen we dat beoordelen als een realistische reactie, een psychosomatische reactie. En als de violist de psychosomatische verschijnselen niet adequaat kan reguleren en hiervoor hulp inschakelt van een psycholoog, dan is dat verantwoordelijkheid nemen om weer snel zelfredzaam te worden in plaats van blijven hangen in een klachtenpatroon.

Onze psyche en het lichaam zijn juist één en ons brein is nu eenmaal een complex geheel. Psychosomatische reacties zitten in ons DNA! In dit geval is een gecombineerde aanpak of een geïntegreerde aanpak van een psychosomatische fysiotherapeut of een psycholoog en een fysiotherapeut de beste oplossing. Bij Inspirante hebben we daar juist oog voor. Zo nemen wij jou en je klachten volledig serieus en bieden een totaalaanpak.

SOLKNet

Inspirante is aangesloten bij SOLKNet. Psychosomatisch therapeut Marco Smeekes werkt volgens de visie van het SOLKnet. SOLK staat voor Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Indien er niet direct een fysieke oorzaak van de klachten te vinden is, kijken wij middels psychosomatiek volgens het SOLKnet naar mogelijke oorzaken voor een doeltreffende behandeling.

psychosomatisch fysiotherapeut

Doe de SOLK test

Met behulp van de SOLK test kun je jouw SOLK score berekenen. Door middel van een online vragenlijst kun je dan direct zien of je te maken hebt met SOLK en in welke mate. Zo kunnen wij je nog beter helpen met onze psychosomatische therapie!

Deel jouw resultaten vooral met ons, want wellicht kunnen wij je helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie over psychosomatische fysiotherapie. Meer informatie over de tarieven vind je op onze tarievenlijst.