Kinesiotape en fysiotherapie: lees hier alles over kinetisch tapen!
Kinetisch tapen, ook wel bekend als kinesiotaping, is een methode om spieren en gewrichten te ondersteunen of ontspannen met behulp van een speciale soort tape. Kinesiotaping wordt steeds vaker ingezet in combinatie met fysiotherapie en natuurlijk kun je ook bij Inspirante in Bergen Op Zoom terecht voor kinesiotaping. Wij vertellen je er graag meer over in dit blog!
Wat is kinesiotape?
Kinesiotape is een therapeutische tape. In tegenstelling tot de bekende sporttape is het grootste verschil van kinesiotape dat het elastisch is en dus rekbaar. De tape is gemaakt van dicht op elkaar geweven katoen en heeft een zelfklevende achterkant. Het grote voordeel van dit materiaal in combinatie met de elasticiteit is dat je kinesiotape met de spier, pees of het gewricht mee kunt tapen en dat de spier daarbij ontspannen blijft. Hierdoor kan een getapete spier volledige ondersteuning krijgen dankzij het stukje tape. Vermoeide en overbelaste spieren worden dankzij kinesiotaping minder belast, doordat de tape als het ware een deel van de klappen opvangt.
Waar wordt kinesiotape voor gebruikt?
Een ander groot voordeel van kinesiotape is dat het je niet belemmerd in je bewegingsvrijheid. Hierdoor wordt de tapetechniek met name ingezet bij sport(blessures). Bij lichte overbelasting en andere blessures of kwaaltjes kun je vaak dankzij kinesiotaping alsnog sport blijven uitoefenen. Denk daarbij aan een enkel verstevigen, of ondersteuning aan de hamstring. Let wel: overbelasting mag niet worden overschat. Vaak gaat kinesiotape dan ook samen met een breder behandelplan binnen onze fysiotherapiepraktijk.
Maar niet alleen in de sportwereld wordt kinesiotaping ingezet. Ook bij alledaagse bezigheden kan het verlichting en ondersteuning bieden, zodat je niet belemmerd wordt tijdens bijvoorbeeld autorijden, koken of spelen met de kinderen. Kinesiotaping wordt met name ingezet bij de volgende (sport)blessures:
- verzwikkingen van gewrichten
- rug- en nekklachten;
- spierscheuringen;
- hoofdpijnklachten;
- hooikoorts;
- oedeem et cetera.
Hoe werkt kinesiotape?
Kinesiotape is dus elastisch, dun en bijna niet voelbaar. Maar hoe werkt het dan precies? Wanneer de tape wordt aangebracht, zorgen we dat de spieren en gewrichten helemaal uitgerekt zijn. Wanneer je dan terug beweegt in een natuurlijke en ontspannen positie, ontstaan er als het ware golfjes in de tape. Dit zijn de plekken waar de kinesiotape de huid iets optilt. In deze golfjes ontstaat er ruimte tussen de huidlagen, waar onder andere zenuwen en pijnpunten liggen. De tape werkt dan pijndempend en daardoor kun je direct vrijer bewegen en ontlast je de onderliggende spieren. Goed om te weten: kinesiotape kan tot wel een week blijven zitten. Het is dus niet alleen direct werkbaar, maar ook voor een langere periode. En dat met slechts één behandelsessie.
Kinesiotaping bij Inspirante
Bij Inspirante krijg je altijd een doeltreffend en persoonlijk behandelplan op basis van jouw klachten en blessure(s). Naast reguliere fysiotherapie, kan dat behandelplan onder andere medische fitness, dry needling en dus kinesiotaping bevatten. Het totaalplan zorgt ervoor dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent en kunt doen wat je leuk vindt.
Wil je weten of kinesiotaping jouw klachten kan verhelpen en/of herstel kan versnellen. Of ben je benieuwd naar alle mogelijkheden rondom kinesiotaping en fysiotherapie in onze praktijk in Bergen Op Zoom? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!