Fysiotherapie en medische fitness in Bergen op Zoom
manuele therapie bergen op zoom

Manuele therapie iets voor jou? Ontdek het hier!

Manuele therapie, ook wel manipulatie, is een techniek om gewrichten beter te laten functioneren door de gewrichten en wervelkolom ‘vrij’ te maken. Het is een methode die naast reguliere fysiotherapie steeds vaker in onze praktijk in Bergen op Zoom uitgevoerd wordt door gecertificeerde specialisten. Wil je meer weten over manuele therapie en of het iets voor jou kan zijn? Lees dan snel verder!

Waarbij wordt manuele therapie ingezet?

Te veel spanning op de spieren of bijvoorbeeld stress, zijn factoren waardoor gewrichten vast kunnen komen te zitten. Dit gaat ten koste van de mobiliteit en dus de bewegingsvrijheid. Tot overmaat van ramp ga je je lichaam compenseren door anders te bewegen en dat leidt vervolgens tot extra klachten en vastzittende gewrichten. In dat geval kan manuele therapie worden ingezet. Manipulatie is dus een techniek om een bepaald gewricht weer vrij te maken. Dit kunnen grote gewrichten zijn zoals de heup, maar ook kleine gewrichten, zoals je vingers of ruggenwervels.

Vaak gaat pijn in de gewrichten gepaard met problemen in de spieren. Het kan dus heel zinvol zijn door bijvoorbeeld naast dryneedlingtapen of massage ook de gewrichten weer vrij te maken, zodat je in het geheel soepeler kunt bewegen.

Ook interessant bij pijnlijke gewrichten in de rug en nek: het David Spine Concept. 

Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie

Een fysiotherapeut en manueel therapeut is niet hetzelfde. Toch kun je met veel klachten bij beide therapeuten terecht. Er zijn dan ook veel raakvlakken en niet voor niets kiest een fysiopraktijk ervoor om beide specialismen in huis te hebben, zoals hier bij Inspirante in Bergen op Zoom.

Over het algemeen behandelt een fysiotherapeut met name spieren, pezen en banden. De zogeheten zachte delen van het lichaam. Een manueel therapeut daarentegen is juist gespecialiseerd in de behandeling van de hardere delen, zoals gewrichten en de wervelkolom.

manuele therapie bergen op zoom

Daarnaast worden manueel therapeuten in de volksmond ook wel eens ‘krakers’ genoemd, refererend aan het krakende of knakkende geluid dat ontstaat wanneer een gewricht losgemaakt wordt. Iets wat zeker niet iedere fysiotherapeut kan en mag doen. Een manueel therapeut is dus altijd extra gecertificeerd om deze techniek te kunnen toepassen.

Het verschil tussen manuele therapie en een chiropractor

Hoe zit het dan met een chiropractor? Ook tussen een manueel therapeut en een chiropractor zijn veel overeenkomsten. Echter is een chiropractor wel echt een vak apart. Waar zowel een manueel therapeut als fysiotherapeut vanuit de spieren werkt, werkt een chiropractor vanuit de zenuwen en de wervelkolom. Daarbij wordt vaak het hele lichaam behandeld en niet enkel de plaats van de pijn. Een professionele chiropractor heeft een hele andere opleiding genoten dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut en een manueel therapeut. Zo zie je in de praktijk dat een fysiotherapeut zijn of haar expertise verbreedt naar manipulatie, maar zeer zelden ook een chiropractor is.

Manuele therapie: iets voor jou?

Over het algemeen komen mensen met zowel spiergerelateerde klachten als gewrichtspijn eerst terecht bij de fysiotherapeut. Vanuit daar kijken wij bij welk specialisme de klacht het beste past en wie van onze therapeuten jou het snelst van de klacht afhelpt.

manuele therapie bergen op zoom

Manuele therapie kan voor jou de uitkomst zijn als je het gevoel hebt dat iets echt vast zit. Heel veel mensen herkennen dit wel met de rug. Soms heb je het gevoel dat je je rug even goed door wilt buigen. Dit lukt alleen lang niet altijd zelf. Welke behandeling we dan toepassen, hangt af van de kern van de pijn. Wij vinden het daarbij belangrijk om naar de gehele keten te kijken. Mocht manuele therapie voor jou de beste techniek zijn, behandelen we bij Inspirante niet die ene wervel die vast zit, maar ook om de wervels daarboven of onder. Zo kun jij niet alleen snel, maar ook volledig en langdurig genieten van het vrij kunnen bewegen!

Neem vrijblijvend contact op

Wil je weten of manuele therapie jou gaat helpen om vrijer te bewegen? Tijdens een eerste screening kijken we welke therapie het beste bij jou past en maken we altijd een behandelplan op maat. Ben je aanvullend verzekerd? Vaak wordt manuele therapie vanuit een aanvullende verzekering vergoed onder de noemer fysiotherapie. Uiteraard zoeken we dit graag voor je uit. Neem dus bij klachten of andere vragen altijd vrijblijvend contact op!